Hamam

Temperatura: 43-46°C
Vlažnost: 100%
Preporučeno vreme boravka: 5–20min. (u zavisnosti od subjektivnog osećaja)

 

Hamam, poznat i kao parno ili tursko kupatilo, vrsta je saune u kojoj je zastupljena visoka vlažnost vazduha (100%). Tursko kupatilo najpodobnije je za čišćenje (detoksikaciju) organizma, za oslobađanje od napetosti, sticanje nove snage, kao i za poboljšanje opšteg fizičkog i mentalnog blagostanja. Naročito se preporučuje kod respirartornih infekcija, astme, problema sa disanjem i slično.

 

Zbog visoke vlažnosti unutar prostorije, u Hamam se ulazi samo u kupaćem kostimu.

Naročito se preporučuje kod RESPIRATORNIH OBOLJENJA, i to: bronhijalne astme, bronhitisa, problema gornjih disajnih puteva, kašlja, promuklosti, iskašljavanja.

Dodatno otvara sinuse i produbljuje disanje.

Pomaže kod potpunog opuštanja mišića i zglobova, što je naročito pogodno kod vežbača i sportista, te oporavka od jakog treninga, smanjuje napetost i svakodnevni stres, a takođe, utiče na opšte psihofizičko blagostanje.

Eliminiše toksine iz organizma, otvara pore, čineći kožu zdravom, glatkom i nežnom.

U kombinaciji sa različitim vrstama pilinga ostvaruje maksimalan efekat po zdravlje čitavog organizma.

Zajedno sa zdravom ishranom i planom i programom vežbi, podstiče sagorevanje kalorija i višak masti iz organizma.

Naročito se preporučuje za osobe s respiratornim oboljenjima i to: bronhijalnom astmom, bronhitisom, problemima gornjih disajnih puteva, kašljem, promuklošću i iskašljavanjem. Dodatno otvara sinuse i produbljuje disanje.

 

Pomaže u potpunom opuštanju mišića i zglobova, što je naročito pogodno za vežbače i sportiste kao oporavak od jakog treninga. Smanjuje napetost i svakodnevni stres, a takođe utiče i na opšte psihofizičko blagostanje.

 

Eliminiše toksine iz organizma, otvara pore čineći kožu zdravom, glatkom i nežnom. U kombinaciji sa različitim vrstama pilinga ostvaruje maksimalan efekat za zdravlje čitavog organizma. U kombinaciji sa zdravom ishranom i planom i programom vežbi podstiče sagorevanje kalorija i višak masti iz organizma.

Usled visoke vlažnosti i temperature postoji rizik od dehidratacije zbog čega se preporučuje uzimanje dosta tečnosti (najbolje vode) i boravak ne duži od 15 do 20 min.

 

Kod određenih stanja pojedinaca ne preporučuje se korišćenje hamama (parnog kupatila) bez lekarskog odobrenja. Ova stanja obuhvataju: trudnoću, bolesti srca, veoma nizak/visok krvni pritisak, epilepsiju, dijabetes, bubrežna oboljenja, onkološka i maligna oboljenja, ozbiljnija kožna oboljenja, visoku temperaturu i virusna oboljenja.

Preporuke ZONE Private Health Club:

 

– Preporuka je da se u hamamu (parnom kupatilu) bude samo u kupaćem kostimu
– Pre korišćenja i nakon korišćenja hamama neophodno je tuširanje
– Treba uneti dosta tečnosti (najbolje vode)
– Poželjno je ući u bazen sa hladnom vodom ili, ukoliko ste u mogućnosti, izaći na hladan vazduh
– Nakon faze hlađenja sledi faza opuštanja, odmora i regeneracije u zoni koja je tome prilagođena, kao što su tople klupe (tepidarijumi). U ovoj fazi preporučuje se konzumacija svežeg voća, čajeva, vode i prirodnih sokova
– Odmor bi trebalo da traje najmanje 15 minuta