Bio Sauna

Temperatura: 40°C
Vlažnost: 60%
Preporučeno vreme boravka: 10-15min (u zavisnosti od subjektivnog osećaja)

 

Blaža verzija finske saune sa povećanom vlažnošću od oko 40–60% i temperaturom od 40–60°C. Prepoznatljiva je po tome što imitira uslove klime u tropskoj šumi. Ugodna temperatura i umerena vlažnost vazduha pružaju idealnu sredinu za opuštanje. Delujući na relaksiranje mišića, para se oplemenjuje mirisom eteričnih ulja, što naročito ima pozitivan učinak na čišćenje kože i disajne puteve.

Boravkom u sauni se organizam oslobađa od štetnih materija i toksina, jača imunološki sistem, opušta telo od napetosti i stresa, otvaraju se pore i omogućava da se lakše odstrane izumrele ćelije.

Sauna povoljno deluje kod problema sa respiratornim sistemom, kao što su bronhitis, astma (izuzev akutnih asmatskih problema)  i kod alergija.

Uz to, poboljšava prokrvljenost disajnih puteva.

Kako bi se izazvao maksimalan efekat i poboljšao rad kardiovaskularnog sistema, preporučuje se kombinacija sa hladnim tušem, što povoljno deluje kod tretiranja reumatskih oboljenja i sl.

Naročito je pogodna kod oporavka nakon različitih sportskih aktivnosti, jer dolazi do opuštanja mišića. S tim u vezi, deluje povoljno na probleme spavanja, ublažava tegobe kod depresije i anksioznosti.

Boravkom u sauni organizam se oslobađa štetnih materija i toksina, jača imunološki sistem, a telo opušta od napetosti i stresa, otvaraju se pore i omogućava da se lakše odstrane izumrle ćelije.

 

Sauna povoljno deluje na osobe s problemima respiratornog sistema, kao što su bronhitis, astma (izuzev akutnih asmatskih problema) i alergije. Osim toga, poboljšava prokrvljenost disajnih puteva.

 

Kako bi se izazvao maksimalan efekat i poboljšao rad kardiovaskularnog sistema, preporučuje se kombinovanje sa hladnim tuširanjem, što povoljno deluje kod tretiranja reumatskih oboljenja i sl.

 

Naročito je pogodna za oporavka osoba nakon različitih sportskih aktivnosti, jer dolazi do opuštanja mišića. Povoljno deluje i na nesanicu i ublažava tegobe kod depresije i anksioznosti.

Hronične bolesti, akutne infektivne bolesti, visoka temperatura, infektivna kožna oboljenja, tromboza, embolija, dijabetes, hipertireoze, oboljenja bubrega, angina pektoris, miokarditis i ostala teža srčana oboljenja, povrede, maligna oboljenja, trudnoća, implanti i drugo.

Preporuke ZONE Private Health Club-a

 

– Preporuka je da se pre ulaska u saunu tušira toplom vodom
– Pre odlaska u saunu ne treba piti alkohol, prejesti se, ali ni biti gladan jer to opterećuje krvotok
– Pre odlaska u saunu preporučuje se zagrejavanje vežbama za istezanje
– U sauni je obavezno korišćenje peškira
– Preporuka je da se počne od ležanja/sedenja na nižim nivoima kako bi se organizam postepeno privikao na veću temperaturu na višim klupama
– Treba izbegavati često polivanje kamenja vodom, bez prethodnog savetovanja sa osobljem
– Između korišćenja sauna obavezno praviti pauzu i odmarati najmanje 20 minuta uz uzimanje dosta vode ili biljnog čaja kako bi se nadoknadio gubitak tečnosti
– Da bi se postigao bolji efekat za kardiovaskularni sistem, nakon boravka u sauni preporučuje se tuširanje hladnom vodom
– Posle završene procedure preporučuje se od 20 do 30 minuta relaksacije
– Ne preporučuje se nakon depilacije jer se usled boravka u sauni može izazvati dodatna iritacija kože